List/Grid Mobila si istorie Aboneazate la fuxul RSS al categoriei Mobila si istorie

Mobila englezeasca. Evolutia mobilierului englezesc de-a lungul istoriei

Mobila englezeasca. Evolutia mobilierului englezesc de-a lungul istoriei

De-a lungul istoriei mobilei, stilurile au fost susceptibile conditiilor vremii respective.  De obicei schimbarile au fost influentate de unele din cauzele urmatoare:

-    Cunostiinte limitate in priviinta prelucrarii lemnului
-    Echipamente limitate: se lucra numai cu surubelnita, fierastrau, ciocan etc.
-    Materiale limitate: numai de provenienta locala
-    Conditiile economice
-    Pace sau razboi: producatorii de mobila treceau la economia de razboi
-    Relatiile externe: acordurile de import-export cu celelalte tari
-    Preferintele monarhului: in Anglia ca si in multe alte tari moda pornea de la curtea regala
-    Influentele culturale
-    Religia

Britania avea copaci nativi stejarul si fagul, dar odata cu descoperirea a noi teritorii si dezvoltarea comertului pe apa, au putut fi folosite si alte tipuri de lemn:

-    Stejarul: folosit incepand cu 1500 – 1600
-    Nucul: folosit incepand cu 1660 – 1723
-    Mahonul: folosit incepand cu 1715

Inainte de 1500, in perioada gotica, prelucrarea lemnului era supervizata de biserica. Din aceasta cauza, majoritatea ornamentelor pe mobila gotica au acelasi stil ca ornamentele pe piatra din bisericile si cladirile gotice.

In perioada respectiva mobila era facuta de dulcheri, strungari si fierari. Mobilierul consta din mese, scaune si cufere. Cufarul era piesa principala de mobilier si servea nu numai ca spatiu pentru depozitare, dar era folosit si ca scaun sau masa.  Mesele erau in general formate dintr-o placa independenta pusa pe un piedestal.

In 1485, Henry al VII-lea a urcat pe tron in urma razboiului trandafiriilor si a devenit primul rege din dinastia Tudorilor. In aceasta perioada Britania s-a bucurat de pace.

In anul 1509, Henry al VIII-lea urca pe tron. El a continuat sa schimbe stilul gotic prin importul de artisti si mesteri din alte tari.

Tara a cunoscut o perioada de prosperitate si a aparut o noua clasa de mijloc care au creat o cerere pentru un nou tip de mobilier.

Drept urmare sec al XVI-lea poate fi impartit in doua perioade:

- in prima perioada mobila era sculptata stilul gotic, iar scaunele nu aveau spatar.
- in cea de a II-a perioada au aparut noi piese de mobilier. Au aparut primele servante, primele table de joc care puteau fi restranse, primele dulapuri si primele mese cu patru picioare, model de masa care este folosit si astazi.

 

Stilul mobilierului lui Ludivic al XIV-lea

Stilul mobilierului lui Ludivic al XIV-lea

Mobila Regelui Soare, Ludovic al XIV-lea, reflecta mai presus de toate luxul, eleganta si bunul gust. Iata mai jos cateva caracteristici ale mobilierului preferat de cel mai renumit rege al Frantei.

Cele mai cunoscute si renumite obiecte de mobilier ale stilului lui Ludovic al XIV-lea sunt scaunele cu brate, patul cu baldachin si comoda.

Scaunul cu brate are o statura impunatoare, un taburet comod si un spatar inalt si curbat. Acest scaun a facut istorie, fiind elementul de mobilier preferat de regele Soare. Materialul din care erau alcatuite aceste scaune erau lemnul de nuc, care era sculptat si vopsit in nuante in tonuri cu tapiteria, din stofele cele mai scumpe.

Comoda este una dintre creatiile cele mai cunoscute ale stilului Regelui Soare, fiind conceputa ca un element de mobilier jos, cu numai 2-3 sertare sau mici dulapuri. Mobila aceasta avea ornamente si decoratiuni specifice, avand ca rol completarea mobilierului din dormitorul regelui.

In dormitor, Regele Soare se bucura de exuberanta mobilierului sculptat si aurit, si in special de patul cu baldachin. Textilele care impodobeau patul ajungeau pana la podea si erau confectionate din matase si dantela naturala, in nuante cat mai vii.

Mobila din fier forjat. Durabilitate, eleganta si valoare

Mobila din fier forjat. Durabilitate, eleganta si valoare

Avand un trecut lung si interesant, fierul forjat inca se mai foloseste pentru decoratiunile interioare chiar si in prezent. S-a ajuns pana la nivelul la care putem spune chiar ca acum stilurile de design sunt mult mai avangardiste multumita originalelor combinatii de forme si culori cu acest material clasic.

Din totdeauna s-a crezut ca fierul forjat ofera un efect rustic si artizanal decoratiunilor interioare. Mai mult, rezistenta si durabilitatea pe care o ofera acest material a facut posibila fabricarea unui mobilier perfect pentru exterior si, in consecinta, capabil de a suporta trecerea timpului fara a suferi pagube considerabile.

Aceasta perceptie de utilitate si pragmatism care tine de mobilierul ce are la baza fierul forjat, s-a schimbat considerabil de indata ce s-a inceput a cauta partea estetica si eleganta a obiectelor. Astfel, acum, forjarea presupune doar un alt element care un numai ca nu distruge armonia compozitiilor decorative ale spatiilor interne, dar le si incarca de eleganta si cadura.

Este un concept destul de demodat a gandi ca tot ceea ce inseamna decorare cu mobila de forja creeaza un stil rustic.  Exista multe tipuri de designuri, stiluri avangardiste si contemporane care sunt axate pe obiectele din fier forjat.

Cum se obtine fierul forjat pentru mobilier?

In prezent, forja nu se mai foloseste pentru fabricarea mobilei de exterior, pentru ca fiind un material a carei temeraturi de oxidare sunt ridicate, are nevoie de intretinere speciala. De aceea pentru acest tip de mobila deja au inceput sa se foloseasca alte materiale mai durabile precum aluminiul topit, evitand oxidarea, permitand in acest mod o expunere mai indelungata in aer liber si o curatare mult mai usuara.

Forja pentru interior

In comparatie cu metodele decorative din trecut, forja se foloseste astazi pentru a pentru a obtine maxima splendoare din interiorul caminelor cu ajutorul unei mari varietati de mobilier: mese, scaune, paturi, rafturi/polite, mobila de baie si inclusiv elemente de iluminare.

Pentru a cauta o combinatie perfecta intre rustic si modern, piesele forjate s-au reinnoit odata cu incorporarea materialelor traditionale precum lemnul, marmola, granitul, sticla sau ceramica.

Designul obiectelor de mobilier din forja este vast si variat, incepand cu linii clasice, rustice pana la cele mai moderne si avangardiste. Pasionatii de aceste structuri de mobilier isi pot exprima gusturile si preferintele si de asemenea pot cere fabricarea pieselor cu design-uri proprii si masuratori exacte, specifice.

Important

Mobilierul din fier forjat se identifica cu tonuri de negru, dar poti opta si pentru alb, albastru sau rosu!

Istoria mobilei in evul mediu – stilurile bizantin, romanic si gotic

Istoria mobilei in evul mediu – stilurile bizantin, romanic si gotic

In domeniul constructiilor de case, decoratiuni interioare si mobilier, Evul Mediu preia influentele greco-romanesi orientale si le dezvolta in stil propriu. In Imperiul Bizantin, in Constantinopole, incep sa se construiasca locuinte impunatoare, cu o sala de receptie mare la parter si camerele femeilor si ale copiilor la etaj. In palatele bogate, pardoselile erau din marmura, iar peretii erau imbracati in tapiterii scumpe, mozaicuri si picturi. In Europa Occidentala se inalta castele si cetati cu dispozitive de aparare. Orasele erau inconjurate de fortificatii. In mijlocul preocuparilor pentru aparare si fortificatii se dezvolta doua stiluri arhitecturale: romanic si gotic, ce prezinta anumite caracteristici regasite si in decoratiunile interioare si mobilierul vremii.

Mobilierul Bizantin prezinta ornamente bogate, incrustatii cu motive vegetale – frunze si flori cu influente orientale, dar si motive geometrice, mai stilizate. Mobila incrustata cu pietre semipretioase, ceramica, fildes sau aur impodobea marile palate.
Stilul Romanic, dezvoltat in sec. XI-XII, prezinta un mobilier simplu, cu scaune sub forma de jilturi pentru stapanul casei si taburete pentru restul familiei. Scaunele cu spatar au piesele imbinate in unghi drept, iar strunjirea lemnului se facea cilindric. Jilturile bogate erau impodobite cu argint si aur, unele acoperite cu baldachin sprijinit pe arcade si coloane. Baldachinul este un element specific in aceasta perioada si pentru paturile masive din lemn. Mesele sunt alcatuite din tablii montate pe capre. Lazile, ce serveau drept mobila de depozitare a imbracamintii si obiectelor de tot felul, sunt incrustate cu fier forjat si uneori sustinute pe picioare inalte. Unele piese de mobilier, precum dulapurile , erau folosite numai in biserica, fiind impodobite cu arcade.

himere. Ornamentele din fier forjat erau extrem de folosite, fie ca era vorba de impodobirea balamalelor, zavoarelor grele de la cufere sau usi, sau de platbande aplicate pe tabliile lazilor sau pe diverse piese de mobilier.
Apar dulapurile, folosite pe post de sifonier, constituite din doua lazi suprapuse, prevazute cu picioare de sustinere sau sertare. In partea de sus, piesele de mobilier se terminau cu o cornisa masiva, impodobita cu creneluri. Se mai foloseste un corp cu doua usi si sertare pe post de bufet de bucatarie, iar scaunele cele mai frecvente sunt taburetele cu spatar din stinghii dispuse in foarfeca.
Masa era formata dintr-un blat masiv asezat pe o rama puternica, in care era un spatiu de depozitare sub forma unui sertar. Paturile aunt alcatuite dintr-o rama de lemn pe care era asezata salteaua sustinuta pe chingi. Deasupra patului se afla uneori un baldachin drept sau boltit, de care erau prinse perdele si draperii de jur imprejur.

Desi destul de auster, mobilierul Evului Mediu, din lemn masiv, ce rezista in timp de la o generatie la alta, are farmecul lui, perfect potrivit cu vechile castele fortificate ca niste adevarate cetati de aparare. Probabil piesa de mobilier ce va ramane ca o emblema a acestei perioade este patul cu baldachin, iar in privinta decoratiunilor, ornamentele din fier forjat.

© 2018 Totul Despre Mobila. Toate drepturile rezervate. XHTML / CSS Valid.
Servicii web Neken Software.